Jak wygląda praca kucharza na statku?

Kucharze, którzy chcą podjąć pracę na statku muszą dowiedzieć się czy oferta jest przeznaczona dla osób bez doświadczenia czy z doświadczeniem

W Polsce nie brakuje kucharzy, którzy chętnie spróbowaliby swoich sił w pracy na statkach. Często są to osoby bez doświadczenia, ale zdają sobie sprawę, że praca morze (której oferty znaleźć można tutaj: http://crewing.portalmorski.pl/oferty-pracy) bez posiadania kwalifikacji w wykonywaniu zadań na otwartej przestrzeni także jest w dzisiejszych czasach możliwa. Co jednak należy do obowiązków kucharza? Jakie umiejętności powinien posiadać?

Jakie są obowiązki kucharza?

Kucharze, którzy chcą podjąć pracę na statku muszą dowiedzieć się czy oferta jest przeznaczona dla osób bez doświadczenia czy z doświadczeniem

Autor zdjęcia: Defence Images

Warto zaznaczyć, że praca morze kucharza nie należy do łatwych. Istotne jest to, aby osoba, która chce spróbować swoich sił w tym zawodzie była fachowcem w swojej dziedzinie. Oczywiście, praca na morzu może być realizowana bez doświadczenia, ale należy być profesjonalistą w swojej branży, żeby przygotowywane posiłki były zdrowe i smaczne. Należy zaznaczyć, że kucharz odpowiada za przyrządzanie dań. Muszą one mieścić się w limicie gotówkowym otrzymanym od armatora. Oczywiście, członkowie załogi mają swoje ulubione potrawy, które są serwowane na każdym statku. Armatorzy wraz z kucharzami ustalają jednak menu, które będzie dla nich odpowiednie i jednocześnie nie przekroczy ustalonego limitu finansowego. Poza tym do obowiązków kucharza należy sprzątanie pomieszczeń oraz dbanie o zapasy żywności.

Jakie są wymagania?

Kucharze, którzy chcą podjąć taką pracę muszą dowiedzieć się czy oferta jest przeznaczona dla osób bez doświadczenia czy z doświadczeniem (gdzieniegdzie można załapać się do załogi bez wcześniejszej praktyki w pracy na statku). Ponadto należy znać język obcy (przede wszystkim angielski), aby swobodnie porozumiewać się z innymi współpracownikami czy zagranicznymi klientami. Dobrej jakości kucharz powinien także opanować temat ochrony przeciwpożarowej oraz techniki ratownicze – w stopniu podstawowym.